Financie

Úspory v gastronómii so zachovaním kvality

Úspešné reštaurácie, kaviarne a bary musia byť kreatívny a stále hľadať nové cesty, ako zefektívniť svoju prácu a pritom si trvalo udržať vysoký štandard. Pozrime sa, kde usporiť v gastronómii peniaze a pritom zachovať kvalitu.

V gastronómii sa výdavky mení veľmi často a rýchlo. Preto je musíte neustále sledovať a pravidelne ich vyhodnocovať. Položka na menu, ktorá bola včera zisková, môže dnes padať do straty. Oplatí sa sledovať ingrediencie podľa sezóny. Rovnako tak je treba v okolí hľadať dodávateľa ovocia a zeleniny a ďalších ingrediencií, ktorí ponúkajú kvalitnejšie suroviny za nižšie ceny.

Revízia menu a jednoduchá príprava

Podľa štatistík predaja možno ľahko zistiť, ktoré položky na menu sú obľúbené. Príliš široké menu znamená zbytočnú záťaž rozpočtu. Je náročné na nutnosť skladovaných ingrediencií, ktoré môžu prejsť a potom sa vyhadzujú a je tiež veľmi prácne. Menu zostavujte tak, aby sa dali ingrediencie kombinovať vo viacerých pokrmoch. Občas vykonajte revíziu menu. Znížte počet nutných ingrediencií a hľadajte lacnejšie alternatívy. Dbajte na to, aby bola jedla či nápoja jednoduchá na prípravu. Nikdy to však nesmie byť na úkor kvality a chuti. Odporúčania klientov je tá najlepšia reklama a je bezplatná.

Vyváženosť smien a ocenenie zamestnancov

Výdavky za mzdy zamestnancom sú najvýznamnejšie položkou rozpočtu. Niekedy je ťažké odhadnúť časy, kedy mávate plno a kedy ich personál nevyužitý. Pomôže vám sledovanie štatistiky, podľa ktorej môžete upraviť počet ľudí na smene a otváraciu dobu. Nájsť kvalitného zamestnanca nie je vôbec jednoduché. Ak takého nájdete, vážte si ho a oceňte ho. Spokojní zamestnanci sa budú snažiť o úsporné opatrenia a podnik bude dobre fungovať. Chcite poznať ich názor a ich rady zavádzajte v prevádzke.

Režijné náklady

Úsporný prístup k vode a energiám sa znateľne premietne aj vo vašom rozpočte. Splachujte menším množstvom vody, znížte prietok vody vo vodovodných kohútikoch, obmedzte umývanie riadu pod tečúcou vodou, vymeňte žiarovky za úsporné, stavte na energeticky efektívne kuchynské vybavenie, funkčné ventiláciu i vykurovanie. Myslite ekologicky a ekonomicky. Prepojte to s premysleným menu a spoľahlivými dodávateľmi. Skvelé zásobovania pre reštaurácie, kaviarne a bary vám zvládne zariadiť spoločnosť Gastrofresh.