Financie

Ako ušetriť za elektrinu. Vypnite jej najväčšie žrúty

Ceny energií sa neustále zvyšujú a je zbytočné očakávať, že to bude v budúcnosti inak. Vyzrajte na priekupníkov energie a rozhodnite sa situáciu vziať pevne do svojich rúk. Poradíme, ako za energie ušetriť.

Zapojené nabíjačky na telefón a tablet

Ruku na srdce – nechávate občas zapojené v zásuvke nabíjačky na mobil alebo tablet? V tom prípade je na čase s týmto zlozvykom niečo urobiť. Je dokázané, že nabíjačky spotrebúvajú elektrickú energiu, aj keď v nich žiadny prístroj práve nie je zapojený. A to určite nechcete.

Pohotovostný režim spotrebičov

Niekoľko stoviek budete mať vo vrecku, keď sa rozhodnete urobiť malý krok pre ľudstvo, ale veľký pre jednotlivcov – vypnite pohotovostné režimy vašich spotrebičov. Všeobecne sa jedná predovšetkým o televíziu, počítač, tlačiareň, alebo napríklad bezdrôtové slúchadlá. Malé stlačenie tlačidla vás o žiadne životné pohodlie neoberie, a navyše dokážete aktívne znížiť účet za elektrickú energiu.

Dajte si pozor na chladničku

Spotrebiče, ktoré idú neustále, by ste si mali opatrovať a chrániť ako oko v hlave. Práve ony sú totiž zodpovedné až za štvrtinu celkovej spotreby domácnosti. Ak teda máte chladničku s energetickou triedou B a horšiu, rozviažte, či sa vám neoplatí zaobstarať si spotrebič s energetickou triedou A+++.

Pri chladničkách všeobecne platí, že by sa mali pravidelne odmrazovať. V opačnom prípade sa ich spotreba výrazne zvyšuje. Modernejšie modely to samozrejme robia automaticky. Ďalší tip, ako ušetriť, je dávať do chladničky vždy vychladnuté potraviny. Horúce zemiaky do nej rozhodne nepatria.

Aj pri varení sa dá skvele ušetriť

Väčšina z nás má sporák poháňaný elektrickou energiou. Nie je preto od veci si zopakovať pár šetriacich tipov, ako na to.

Varte vždy s pokrievkami, znížite náklady na elektrinu až o tretinu.
Ingrediencie, ktoré je možné dopredu namočiť, vždy dajte na pár hodín do vody. Pri ich varení následne spotrebujete oveľa menej energie. Všeobecne sa jedná napríklad o bulgur, šošovku, fazuľu, cícer, alebo o krúpy.


Ktorý z tipov začnete používať vy?