Pôžičky

Aké riziká predstavujú mikropôžičky?

Uvažujete o pôžičke? Takmer každý z nás sa niekedy v živote dostane do situácie, kedy potrebuje splatiť nejaký nečakaný výdavok. Do úvahy potom pripadá pôžička. Ovšem, než si niekde dohodnete úver, mali by ste sa nad všetkým najskôr zamyslieť a dať si pozor na niektoré praktiky neserióznych ľudí. Jedine tak máte istotu, že sa nestanete obeťou podvodníkov. Ako teda hľadať seriózne pôžičku?

Zaobídete sa bez papierovania

Nebankové pôžičky majú jednu obrovskú výhodu. Môžete si úver dohodnúť veľmi rýchlo cez internet. Nemusíte nikam chodiť, zháňať potvrdenie o príjmoch a ďalšie doklady ako v prípade žiadosti o úver v banke. Základné pravidlo – mať peniaze čo najrýchlejšie a bez zbytočného papierovania, je tu naplnené. Ovšem rýchlosť dojednávania a nulový osobný kontakt môže zase skrývať jedno nebezpečenstvo – poskytovateľ je neseriózne a vy treba zaplatíte vopred poplatky za sprostredkovanie úverov a peniaze nikdy neuvidíte. Na čo si preto dať pozor?

  • Na serióznosť poskytovateľa
  • Na výšku úrokov a RPSN
  • Na podmienky splatnosti
  • Na sankcie za nesplácanie

Pozor na vysoké úroky aj rozhodcovskej doložky

Preverte si históriu toho, kto vám úver ponúka. Podozrivé sú spoločnosti s krátkou dobou existencie, ktoré o sebe nechcú oznamovať podrobnosti, nereagujú na vaše otázky alebo na ne odpovedajú všeobecne. Hľadajte referencie zákazníkov v diskusiách fórach (tie na firemných weboch môžu byť zaplatené). Čo by vás malo odradiť, sú neprimerane vysoké úroky. Porovnávajte si RPMN a úroky a voľte poskytovateľa, u ktorého preplatíte najmenej. Zistite si podmienky splatnosti. Mikropôžičky mávajú splatnosť maximálne 30 dní. Je možné túto lehotu predĺžiť? Za akých podmienok? Väčšinou je predĺženie spojené s určitým poplatkom. Overte si, aké sankcie by mohli nastať v prípade nesplácania. Je možné sa dohovoriť na splátkovom kalendári? Obsahuje zmluva rozhodcovskú doložku? Ruky preč od nej.